114

Lauantai 2.1.2016 - Reino Myllymäki

114. Sen verran "Lahela-kirjaa" eli kirjaa Ruohottuneet polut, asvaloidut kadut myytiin vuonna 2015.

23 kirjaa myytiin Ruotsinkylän kyläpäiwänä 19.9.2015 ja Lahela-seura on sen jälkeen myynyt K-market Lahelan kautta 62 kirjaa. Muuta tietä ostajalle kirja on päätynyt 29 kertaa. Näiden joukossa on myös suurten toimijoiden - Kirjavälityksen ja BTJ:n - kautta menneet kirjat. Niinpä kirja on päätynyt myös Keravan ja Tuusulan kirjastojen valikoimiin.

777. Sen verran euroja (laskujeni mukaan) kirjaprojekti on tuonut Lahela-seuran kassaan. Niin sen on pitänytkin. Joka kirjasta menee edelleen 2 euroa Lahela-seuralle mutta kyläpäivillä ja K-market Lahelan kautta menneistä vielä enemmän. Rahaa hyvään työhön.

Lahela-kirja on tehty digipainotekniikalla. Kädessä pidettävä kirja on digitaalisen prosessin analoginen lopputulos. Useimmat ovat edelleen sitä mieltä, että perinteisen kirjan käyttöliittymä on vastustamattoman hyvä digitaalisiin kilpakumppeneihin verrattuna. Kaikki eivät toki ole samaa mieltä.

Digitekniikka mahdollistaa pienet tuotantoerät. Ykköspainosta tehtiin 100 kpl: kaksi tuotantoerää, kumpikin 50 kpl. Kakkospainosta uskaltauduin ottamaan heti 100 kpl tuotantoerän. Ei tarvitse ottaa heti tuhansien kappaleiden painosta. Kirjaa voi siten korjata ja täydentää.

Uutta materiaalia on jo käytettävissä, eri asia sitten on, milloin sen ehtii ja jaksaa purkaa sanoiksi. Haaveissa on myös kylän vanhojen talojen sukuhistorioiden muuttaminen kirjalliseen muotoon; sille ei ole ollut aikaa eikä se ole myöskään alkaneen vuoden eikä seuraavankaan tavoitteissa. Lupasin nimittäin kesälle 2017 valmiiksi sekä Forsnabban (Myllymäen) talon perustajan Elias Olavinpoika Ahon jälkeläisiä käsittelevän kirjan että isäni vanhempien - Otto ja Saima Myllymäen - esivanhempia koskevan kirjan. Kun ne on saatu valmiiksi, sitten ehkä...

Sitä paitsi vuonna 2016 painaa päälle myös Ruotsinkylän kyläkirja. Mikähän senkin nimeksi tulee?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirjoittaminen, tietokijoittaminen, kirjailija, tietokirjailija, Lahela

Neljän kirjan vuosi

Perjantai 11.12.2015 - Reino Myllymäki

"Reino kirjoittaa kirjan vuodessa, kaksi parhaassa", sanoi työtoverini Toni Hinkka joskus. Piti paikkaansa. Kirjoitin vuonna 2010 kirjan Miksi tietojärjestelmäprojekti epäonnistuu? ja sen jatkoksi seuraavana vuonna kirjan Onnistunut tietojärjestelmäprojekti. Kun samana vuonna valmistui myös sukukirja äitini esivanhemmista, kaksi kirjaa kertyi vuodelle 2011.

Vuonna 2012 olin kakkoskirjoittajana Toni Hinkan kirjassa Paras neuvoni johtamiseen ikinä, jonka pohjana oli kolmisensataa johtamisneuvoa, joita saimme johtiajilta heitä kohdatessamme. Mutta sitten tuli pitkä tauko.

Vasta vuonna 2015 ryhdyin uudelleen kirjoitushommiin. Keväällä julkistettiin kirja Tietohallinnon organisointi, joka on siinä mielessä harvinainen opus, että moista ei löydy sen enempää suomeksi kuin englanniksikaan kirjoitettuna. Turun ilmailunäytöksessä kesäkuun alussa saatiin myyntiin VL Myrsky II -entisöintiprojektin puitteissa kirjoittamani VL Myrsky - Historia ja entisöinti 2015 joka kertoo kotimaisen hävittäjälentokoneen kehittämisen taustat sekä itse kehittämisen prototyypin ensilentoon saakka; entisöinnin osalta entisöintiprojektin aikaansaannokset vuosien 2013-2014 osalta.

Olin vuonna 2013 kirjoittanut Tuusulan XXIV Aikakirjaan artikkelin vuoden 1970 asuntomessujen jälkeisestä Lahelasta. Kun Lahela-Seurassa oli kiinnostusta saada artikkeli myös kirjan muotoon, aloin muutama päivä artikkelin julkistamisen jälkeen puuhata kirjaa. Kirjoittaminen edistyi hitaasti eikä kirja ehtinyt Ruotsinkylän syystapahtumaan. Vuoden 2015 syystapahtumakin tuli aika nopeasti vastaan ja jouduin kiirehtimään kirjaa kasaan. Ehti se. Julkistustilaisuudesta tuli sikäli erikoinen, että olin itse samaan aikaan Englannissa lentonäytöksissä. Näin siis syntyi Lahela-kirja Ruohottuneet polut, asvaltoidut kadut.

Vuoden neljäs kirjani - 32-sivuinen A4-kokoa oleva VL Myrsky - Historia ja entisöinti 2016 - julkistetaan huomenna lauantaina 12.12.2015 klo 14 Suomen Ilmailumuseon joulumyyjäisten yhteydessä. Kirjan julkistamista aikaistettiin niin, että se saatiin myyntiin ennen joulua. Kirjan historiaosuus lähtee siitä, mistä ykkösosa jäi eli vuoden 1942 alusta ja päättyy jonnekin joulukuulle 1943, jolloin suursarjan ensimmäinen kone valmistui. Välissä neljä Myrsky-onnettomuutta, joista kaksi johti koneen tuhoutumiseen ja niistä toinen vei koelentäjän hengen. Entisöintiosuus puolestaan käsittää vuoden 2015 aikaansaannokset, kolme ilmailunäyttelyä, runkotyöt ja massiivisen siipirakennusosaprojektin alkupätkän.

Tämän viimeksimainitun kokoaminen oli lopulta aika raskas urakka. Kävi nimittäin niin, että torstaina 8.10.2015 klo 17 Kodin-Terran parkkipaikalla ammattivorot tunkeutuivat autooni ja veivät kojelaudalta kaiken mitä siinä oli ja sen lisäksi poikkeuksellisesti kuskin penkin taakse jättämäni tietokonelaukun. Vaikka materiaalia oli varmistettu, vaikka osa oli pilvessä, vaikka osa löytyy sähköpostista ja vaikka osan saan ihmisiltä, joille olen lähettänyt materiaalia, erotukseksi jäi yhtä ja toista, niistä ikävin oli 80 % valmiuteen saatettu Myrsky-julkaisu. Se on siis kirjoitettu suurelta osin kahteen kertaan.

Lisäksi kesäkuussa sai painetun muutonsa artikkelini Liiketoimintamuutosta ei voi ostaa - se pitää tehdä itse! Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan kustantamassa kirjassa Silmät auki IT-etiikkaan.

Olen kustannustoimittanut ja taittanut neljä ensimmäistä kirjaa. Vuonna 2013 päätimme perustaa kirjankustantamon, joka sai nimen Ketterät Kirjat Oy. Yhtiö kustansi vuonna 2014 Pentti Salmelan kirjan Hiljainen tieto, innovaatio ja IT ja vuonna 2015 edellä mainittujen ammattikirjojen lisäksi Marjatta Jaben kirjan Ikä voimavarana ja Toni Hinkan kirjat Karisma ja Joulupukin johtamispaja.

Selvyyden vuoksi nuo VL Myrsky -kirjaset ovat Ilmailumuseoyhdistys ry:n kustantamia ja taitattamia, niitä voi ostaa IMY:n verkkokaupasta www.imy.fi. Muita kirjoja saa Ketterät Kirjat Oy:n verkkokaupasta, Lahela-kirjaa Ruohottuneet polut, asvaltoidut kadut ja Joulupukin johtamispajaa myös Lahelan K-marketista ja Kokoushotelli Gustavelundista. Mainioita joululahjaideoita, vaikka tietysti olen jäävi sanomaan mitään.

Semmoinen oli minun kirjallinen vuoteni. Nyt voi sanoa, että "Reino kirjoittaa kirjan vuodessa, neljä parhaassa". Pitäisi vielä liittyä Suomen Tietokirjailijoiden jäseneksi.

1 kommentti . Avainsanat: kirjoittaminen, tietokijoittaminen, kirjailija, tietokirjailija, Lahela