Keskustelu

Kaija HaapamäkiMopoilun siirtäminen pois kevyenliikenteen väylältä on huono uutinen8.5.2015 10:29
Luin uutisen, jonka mukaan mopolla ajo kevyen liikenteen väylillä Lahelantiellä ja Nahkelantiellä kielletään ja mopoilijat joutuvat ajamaan autojen kanssa samalla ajoradalla. Pidän muutosta erittäin huonona niin mopoilijoiden kuin autoilijoidenkin kannalta. Mopoilla saa ajaa vain max 45 km/h. Monien mopojen vauhti ei edes yllä tuohon 45 km/h. Tieosuuksilla, missä nopeusrajoitus on 40 km/h, on ihan hyväksyttävää, että mopot kulkevat autotiellä, silloin mopot eivät kerää jonoja taakseen, eikä autoilla tule tarvetta ohittamiseen.
Suurin osa Lahelantiestä on nopeusrajoituksella 50 km/h. Autojen määrä Lahelanteillä on melkoinen varsinkin aamu- ja iltapäiväruuhkien aikaan. Näiden ruuhkien aikaan ovat myös nuoret mopoillaan koulumatkoillaan liikenteessä. Monilla autoilijoilla on ikävä tapa hiostaa hitaammin kulkevia ajamalla ihan lähellä edessä ajavaa ikään kuin vaatien väistöä pientareelle. Mopolla pientareelle väistäminen ei ole turvallista. Valitettavan usein mopo ohitetaan ihan läheltä, jolloin mopoilijan vähäinenkin sivuttaisliike voi olla kohtalokas. Riskit ovat vielä suuremmat, jos ohittajana on iso rekka-auto.
Epäilen, että tuhansien Lahelantien autoilijoiden hermot tulevat aamu- ja iltaruuhkissa kiristymään, kun he joutuvat mopoilijoiden perässä ajamaan. Samoin mopoilijoiden ja meidän mopoilijoiden vanhempien huolet liikenneturvallisuudesta kasvavat. Lahelan julkinen liikenne ei ole niin kattava, että sen avulla nuoret voisivat koulu- harrastus - ja kavereille menomatkansa tehdä. Yksi ratkaisu liikkumiseen on mopon hankinta, siksi mopoilijoidenkin turvallisuudesta on huolehdittava.

Kevyen liikenteen väylien turvallisuutta voi parantaa muulla tavoin kuin ajamalla mopoilijat sieltä pois. Ehdotukseni on , että kevyen liikenteen väylälle vedettäisiin keskelle valkoinen katkoviiva ja käyttöön otettaisiin samat säännöt kuin autoteilläkin on. Kuljetaan oikeanpuoleista kaistaa pitkin, ei ylitetä keskiviivaa ja ohitukset tehdään vasemman puoleisen kaistan kautta. On muistettava myös oikea tilannenopeus. Kun on esimerkiksi lapsia tai lemmikkieläimiä liikenteessä vähennetään nopeutta.

HakalaRe: Mopoilun siirtäminen pois kevyenliikenteen väylältä on huono uutinen11.5.2015 17:08
Olen kokenut Lahelassa ja Lahelasta liikennöintiä vuodesta 1963 lähtien käyttäen mm. potkukelkkaa, pulkkaa, suksia, linjuria ja apostolinkyytiä. 1970-luvulla vaihdoin moottoripyörään ja autoon tai oikeammin autoihin. Mopolla ja skootterilla ajelin mm. 1990-luvulla, kun työpaikkani tiimi oli mopokansaa:).

Mopojen siirtäminen ajoradoille Lahelassa ja Nahkelassa on mielestäni pelottava uutinen, etenkin sohjosäässä, liukkailla ja talvikeleillä. Kaikki muistavat tapauksen mm. Hyrylässä nuoresta mopoilijasta, joka ryhmittyi ajoradalla keskikaistan tuntumaan kääntyäkseen vasemmalle, omalle kotitielleen. Hän joutui pysähtymään, koska vastaantulevalla ajoradalla oli liikennettä. Mopoilijan takaa tullut kuorma-auto ajoi räntäsohjossa mopoilijan päälle ja jokainen saattaa arvata seuraukset, tämän nuoren matka suuntautuikin taivaan kotiin.

Turvavälit ovat äärettömän tärkeät! Autoilijat ajavat useinkin liian lähellä ja saatan kuvitella vaarallisten ohitustilanteiden tuntemukset, aivan omakohtaisesti olen saanut ne kokea. Ikään kuin tulisi ojaan asti väistää ja näin ei voi olla. Näkisin siten, että asiaan syntyy juurikin näkemystä ja touchia hypätessä itse kukin mopon selkään ja soluen liikenteen sekaan, kelillä kuin kelillä. Kannattaa testata!

Toivon jokaiselle turvallista liikkumista - pidetäänhän siitä yhdessä huolta. Hyvää matkaa!

Matti RantanenRe: Mopoilun siirtäminen pois kevyenliikenteen väylältä on huono uutinen3.8.2015 22:50
En voi sanoa nauttivani jalankulusta ja koiran ulkoiluttamisesta mopojen seassa kevyen liikenteen väylillä. Nuorten turvallisuuden vuoksi kuitenkin toivoisin, että mopojen sallitaan jatkossakin ajaa siellä. Vastaavasti toivoisin, että nuoret ottavat huomioon muut liikkujat ajamalla tilanteeseen sopivalla nopeudella.

Helena RiihimäkiRe: Mopoilun siirtäminen pois kevyenliikenteen väylältä on huono uutinen23.9.2015 10:36
Mopoilijat ovat enimmäkseen nuoria 15-16 vuotiaita ja heille turvallisinta on ajaa kevyenliikenteenväylää. Jos mopot pakotetaan autojen sekaan se lisää mopoilijoiden ylinopeutta, kun pitää ajaa muun liikenteen mukana. Suuri vaaratilanteiden aiheuttaja pienillä kyläteillä on ylinopeutta ajava raskas ajoneuvo, joka ohittaa mopoa. Ainakin olisi hyvä, jos pyörä/kävelytiellä olisi selkeä rajaviiva keskellä ja kulkusuuntia noudatettaisiin. Mopojen tulon kävelijä sentään kuulee, kun taas kilpapyöräilijät tulee takaa usein todella kovaa ja aivan hiljaa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: