Eivät ole vuodet toistensa veljeksiä, tosiaan

Tiistai 3.4.2018 - Reino Myllymäki

On huhtikuun toinen ja sataa lunta. Kun saimme pihan puhdistetuksi, kävin vilkaisemassa säätilastoja.

On huhtikuun toinen ja termisestä keväästä ei ole tietoakaan. 2014-2015 terminen kevät alkoi jo helmikuussa. 2016-2017 maaliskuussa. 2013 taisi olla se ennätysmyöhäinen kevät. Mutta kyllä nyt ennätyksiä rikotaan.

Muistan, että olin huhtikuussa 1996 kansainvälisessä konferenssissa Australiassa ja kerroin kyselijöille, että olin ollut huhtikuun 1. päivänä hiihtämässä. Muistan paikankin, käytiin Espoosta Petikossa hiihtelemässä aamusella, kun yöllä oli ollut pakkasta. Mutta pian tuon jälkeen lumet sulivat pois.

Nastarenkaiden käyttöaika päättyy maanantaina 9.4., ellei säät toisin edellytä. Saas nähdä...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vuodenajat, sää

Kesä ilman hellettä

Torstai 31.8.2017

Vuodet eivät ole veljeksiä, sanotaan. Välillä tuntuu siltä kuin ne eivät olisi edes serkuksia.

Kesää 2017 on valiteltu riittävästi, joten vältän valittelun jatkamista, kirjaan vain muutamia lahelalaisia tosiasioita ylös.

Talomme lämmönsäätöjärjestelmään kuuluva ulkolämpömittari on tallentavaa mallia. Se kirjaa ylös huiput ja matalimmat lämpötilat kuluvalta ja edelliseltä päivältä, kuluvalta ja edelliseltä kuukaudelta ja kuluvalta ja edelliseltä vuodelta. Lisäksi se muistaa käyttöhistoriansa kaikkein korkeimmat ja matalimmat lämpötilat.

Tuo käyttöhistoria ulottuu vuoteen 2011. Silloin herättyämme totesimme lattioiden olevan kuumia. Lämmönsäätöjärjestelmän prosessorikortti oli pimahtanut ja laittanut lattialämmitykset hätäteholle. Muutoin huiput olisivat kesältä 1999, jolloin laite kirjasi yli 30 asteen lämpötiloja.

Asiaan. Inhorealistinen mittarimme, jonka anturi on idän puolella syvässä varjossa, kirjasi kesän huippulämpötilaksi 24,2 astetta 12.8. klo 17. Heinäkuun lämpöhuippu oli 23,8 astetta 28.7. Kesä- tai toukokuussa ei ollut lämpimämpää missään vaiheessa, sillä vuoden lämpöhuippu oli tuo 12.8. mitattu.

Se oli kesä ilman hellettä ja itse asiassa se kaikkein kesäisin kesä sijoittui heinäkuun loppuun ja elokuulle. Toivottavasti lämpimiä ja sateettomia päiviä piisaa syyskuun puolelle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesä, vuodenajat, uskomukset

Kylmin alkukesä miesmuistiin?

Maanantai 3.7.2017 - Reino Myllymäki

Alkukesä on ollut kolea. Ilmatieteen laitoksenkin mukaan näin koleita kesäkuita sattuu yksi kymmeneen vuoteen. Onko miesmuistin pituus siis kymmenen vuotta?

Ei ole. Se on kolme vuotta. Tasan kolme vuotta sitten kirjoitin, kuinka mielestäni kesäkuuhun sopii kaksi ja heinäkuuhunkin yksi huono viikko. Vuonna 2014 ne sattuivat peräkkäin: juhannuksen alusviikko, juhannuksen jälkeinen viikko ja heinäkuun eka viikko. Siinä oli mansikanviljelijöilläkin tekemistä.

Kolme vuotta sitten lähdimme käymään Norjassa. Lähtöpäivä taisi olla 4.7. Ajoimme Vaasaan - satoi ja lämpötila 13 astetta. Menimme sateessa yli Uumajaan. Jatkoimme Lyckseleen sateessa ja 13 asteen lämpötilassa. Kölivuoristossa oli kylmempää. Mo i Ranassa satoi ja oli 13 astetta. Bodössä taivas repesi, aurinko alkoi paistaa ja lämpötila kohosi 20 asteeseen.

Kiirunasta lähdön jälkeen ajoimme tunturitietä. 28 astetta ja paarmoja. Kalixjokilaaksossa oli peräti 32 astetta. Kesä tuli mukanamme Suomeen.

Lämmintä riitti silloinkin, miksei tänäkin vuonna?

Hyvää ansaittua lomaa kaikille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesä, vuodenajat, uskomukset

Vuodet eivät ole veljeksiä

Maanantai 7.9.2015 - Reino Myllymäki

Sanotaan, että sade herättää luonnon. Alkukesän sateet huomioon ottaen voi todeta myös, että jos luonto ei olisi näillä sateilla herännyt, se olisi kuollut sukupuuttoon...

Sanotaan myös, että Suomen kesä on lyhyt. Vähältä piti, ettei voitu sanoa sen rajoittuneen perjantaihin ja lauantaihin 3.-4.7. Mutta sitten tuli elokuu, joka korvasi menetykset. Paitsi, että melkein kaikilla alkoi jo työt...

Nyt maanviljelijät tuskailevat puintien kanssa. Viljan puinti - niinkuin heinäntekokin - vaatii poutaa. Kaikki menee pieleen, jos vähän väliä sataa. Eikä se vilja siellä pellossa enää parane, päinvastoin: vaarana on, että se pilaantuu tai jää kokonaan korjaamatta.

Kirjoittaessani Ruotsinkylän kyläpäiwänä 19.9.2015 julkistettavaa Lahelan kyläkirjaa Ruohottuneet polut, asvaltoidut kadut ja lukiessani Mirja Alholan kirjaa Ruohottuneet polut vuodelta 1995, saatoin todeta, että samantapaisia tilanteita on ollut aikaisemminkin.

Hän kirjoitti: "Vasta toukokuun puolivälissä alkoi sataa. Ja juuri silloin pitäisi kylvää. Sateet estivät nyt kylvämisen ja sadetta riitti. Vasta toukokuun 25. päivänä pääsivät koneet vihdoinkin pellolle. Se on auttamattomasti myöhäistä... Moni viljelijä luopui aiemmista suunnitelmista ja jätti vehnät kylvämättä. Ohra kerkiäisi vielä..."

"Kesäkuussa satoi melkein jokaisena päivänä. Ilan lämpötila nousi 6-10 asteeseen päivisin, öisin oli pakkasasteitakin... Juhannus oli lähestymässä. Tullessani kesämökiltä Kerimäeltä, katselin junan ikkunasta peltoja. Yöllä oli satanut rankasti, kuten edellisinä päivinäkin. Heinä- ja ruispellot olivat maata muöten laossa, nousevatko lainkaan? Jos eivät nouse, niin ainakin ruis tuhoutuu... Radio ennusteli koko kesän vain huonoja ilmoja... Kerran he varoittivat hallanvaarasta ja ukkosesta yhtäaikaa. Niin tapahtuikin..."

"Tämän kylmyyden ja sateen keskelle tuli heinäkuussa naistenviikko. Kas, aurinko lehahti paistamaan. Kokonaista viisi kuumaa päivää saimme nauttia kesän lämmöstä... Naisten viikon päätyttyä satoi taas ja lämpö loppui."

"Elokuun ilmat olivat yhtä kurjia. Sateitten lisäksi puhalsivat kovat tuulet, ohra sentään kasvoi ja alkoi valmistua elokuun lopulla. Elokuun viimeisenä päivänä minut pysäytti uusi ääni. Ei tuntematon, mutta uusi tälle kesälle. Se oli puimurin puhetta!"

"Syyskuussa pääsivät useat Tuusulan viljelijät puimaan ohraa... Mutta 25.9. satoi taas ihan kammottavasti, pellot olivat toivottoman pehmeitä. Jokainen sadepäivä lisäsi tuhoa määrättömästi."

"Tuli lokakuu. Entä millainen? Tuli oikea loistolokakuu. Ei satanut. Kaikki se ränsistynyt vehnäkin, mikä jotenkin oli kasvanut, saatiin korjatuksi Tuusulan olosuhteissa... Koko 'kesän' paras kuukausi oli lokakuu."

Vuosi oli 1987. Itse olin töissä Kokkolan kaupungin isännöitsijäntoimistossa ja sinä kesänä vuoti katto jos toinenkin...

Vuodesta 1987 on sään ennustaminen parantunut todella paljon. Silti pitkän aikavälin ennusteiden luotettavuus on edelleen niin ja näin. Ilmasto on monimutkainen systeemi, jossa on jonkinlainen takaisinkytkentä. Regressio keskiarvoa kohden.

Niille, jotka nyt tuskittelevat puintien kanssa, toivon voimia ja uskoa siihen, että ilmat paranevat. Myös syksyllä 2015. Vaikkei vuodet veljeksiä olekaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sää, vuodenajat, paikallishistoria, Lahela

Kesä tuli!

Keskiviikko 5.8.2015 - Reino Myllymäki

Kesä tuli, vihdoinkin. Jos ei olisi tullut, olisimme voineet todeta sen olleen perjantaina ja lauantaina 3.-4.7. Vähän samaan tapaan kuin sanonnassa "Suomessa kesä on lyhyt ja vähäluminen. Tänä vuonna se sattui tiistaiksi".

Kalenterikesä toki alkoi suvivirsien siivittämänä 1.6. ja terminen kesä alkoi jo aikaisemmin, tänä vuonna 19.5. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli 10 asteen. Tuo ei riitä useimmille suomalaisille kesäksi ja kaiken lisäksi tuo "keskilämpötila pysyvästi yli 10 asteen" on ollut aika ajoin tiukassa, kun yölämpötila on laskenut alas eikä päivälämpötilakaan ole ollut 15 astetta kummoisempi.

Itse olen sanonut, että normaaliin kesäkuuhun kuuluu kaksi ja heinäkuuhunkin yksi huono viikko. Viime vuonna ne sattuivat juhannukseen ja sen jälkeisiin viikkoihin, mikä sopi sanomisiini hyvin. Tänä vuonna tuo yksi huono viikko heinäkuussa ei ole riittänyt mihinkään. Huonoja viikkoja on ollut kai neljä.

Sanotaan, että sade herättää luonnon. Vettä onkin tullut niin paljon, että jos siitä ei luonto herää, se kuolee sukupuuttoon. Viileä ja sateinen kesä on ollut hyväksi monille kasveille. Luonto ja puutarhat rehottavat.

Kesä tuli uudelleen samalla, kun monien kesälomat olivat ohitse. Säässä on jonkinlainen monimutkainen takaisinkytkentä, sillä siinä on selvä, joskin heikko ja epävarma, regressio keskiarvoa kohden. Sateinen ja kylmä alkukesä petaa paikkaa kuivalle ja lämpimälle loppukesälle, muutoin on tulossa uusi ennätys. Ruletissa tuollaista takaisinkytkentää ei ole mutta säässä sellainen saattaa olla.

Nautitaan kesästä silloin, kun se sattuu Suomeen!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sää, vuodenajat