Tökkivä netti

Maanantai 5.3.2018 - Reino Myllymäki

Helmikuun pikakyselyyn vastasi 31. Vastausten perusteella 55 %:lla netti tökkii iltaisin, 16 %:lla joskus ja 29 %:lla netti ei töki. Kellään ei töki jatkuvasti.

Helmikuun alussa, kun laitoin kyselyn liikkeelle, minulla oli ongelmia. Meillä on sekä ADSL että 4G, molemmat Elisan toimittamina. ADSL:n pitäisi pystyä 12/1 megan ja 4G 150/50 megan siirtonopeuteen, mutta varsinkin tuo kauttamerkin takana oleva paluuvirta oli luokkaa 0,1-0,6 megaa molemmissa. Kun kännykässä oleva Telian yhteys antoi paremman palvelun, päättelin että Elisalla on Lahelan alueella jokin laajempi ongelma, joka koskettaa sekä ADSL- että 4G-yhteyksiä.

Laitoin häiriöilmoituksen netin kautta liikkeelle. Laitoin sen laajakaistapuolelle, josta yritettiin soittaa, kun olin elpymässä sohvalla. Mitäpä sitä muuta tekisi, kun netti tökkii? En saanut soittajaan yhteyttä, mutta sähköpostiin tuli viesti, jossa luvattiin laajakaistayhteyteni tutkia. Samalla ilmoitettiin, että mobiiliverkkojen puolelle oli annettu soittopyyntö minua varten tuntia myöhemmäksi.

Laajakaistayhteys katkesi ja alkoi sen jälkeen toimia. Elisa mittasi yhteysnopeudeksi 12/0,9 megaa, minä vähän vähemmän, joka saattaa merkitä sitä, että modeemissa on jotain vikaa. No, alkaa sillä olla ikää jo pari vuotta. Mutta tökkiminen loppui.

Tunnin päästä soitti tuki-ihminen Elisan mobiilipuolelta. Erinäisten kokeilujen jälkeen selvisi, että Nahkelaan oli asennettu tuoretta tekniikkaa. 4G-modeemini oli automaatilla ja ilmeisesti yritti käyttää tätä LTE 2400 -tekniikkaa onnistumatta. Kun ohjeiden mukaan kokeilin vaihtaa yhteystapaa, LTE 800 -moodilla alkoi löytyä potkua jopa niin, että nopeus vastavirtaan muodostui paremmaksi kuin myötävirtaan.

Elisa hoiti häiriötilanteet lopulta mallikkaasti. Nämä kuluttajakäyttöön tarkoitetut liittymät on tarkoitettu lähinnä nettiselailuun, joten myötävirta (downstream) on niissä merkittävästi suurempi kuin vastavirta (upstream). Mutta nettiselailukin alkaa tökkiä, jos vastavirtapuoli menee tukkoon, sillä ohjauskomennot eivät silloin välity.

Vielä pahempi tilanne syntyy pilvipalvelujen käyttäjille. Tiedostoja pilveen ladatessa käytetään juuri tuota vastavirtapuolta ja niinpä suurien tietomassojen lähetys esimerkiksi ADSL:n vajaalla megalla kestää pahimmillaan tunteja. Sama koskee tietysti myös suuria tiedostoja sähköpostilla lähetettäessä.

Niinpä ne, jotka kotoa käsin tekevät töitä tietokoneella, tarvitsisivat toimivat tietoliikenneyhteydet. Uusille asuinalueille on luvassa kuitupohjaisia yhteyksiä, joiden nopeudet ovat sitä luokkaa, että tökkiminen ei ole todennäköistä. Mutta tänne Alikylän puolelle moisen hankkiminen maksaisi asennusmaksuna 12 000 euroa, joten jää haaveeksi.

Seuraavassa pikäkyselyssä kyselenkin tuota etätyöasiaa.

1 kommentti . Avainsanat: internet, nettiyhteys, laajakaista, 4G