Asuntomessut Tuusulaan 2020

Share |

Keskiviikko 16.3.2016 - Reino Myllymäki


Tuusula sai sitten kolmannet asuntomessunsa. Ne pidetään Rykmentinpuistossa vuonna 2020.

Ensimmäiset asuntomessut pidettiin Lahelassa vuonna 1970, toiset Nummenharjulla 2000 ja kolmannet Rykmentinpuistossa 2020. Tuusula tuntuu tykkäävän pyöreistä vuosista, eikös vain?

Toinen silmiinpistävä piirre on asuntomessujen väli. Kahden ensimmäisen väli oli 30 vuotta, toisen ja kolmannen vain 20 vuotta. Asuntomessujen järjestämisen välinen aika on lyhenemässä. Nyt sitten pitää vain arvioida, miten tuo lyheneminen tapahtuu. Lyheneekö se väli aina kymmenellä vuodella, jolloin neljännet messut olisivat vuonna 2030 vai lyheneekö väli aina kolmanneksella, jolloin neljännet olisivat vasta 2036 tai 2037 ja viidennet 2047 tai 2048? Ken elää, se näkee.

Tuusulan vuoden 1970 asuntomessut olivat kautta aikain ensimmäiset ja siten löivät pohjalukemat 85 000 vierasta, mikä yllätti järjestäjät ja voidaan tämänkin päivän perspektiivistä katsottuna pitää erinomaisena saavutuksena.

Vuoden 2000 asuntomessuilla Paijalan Nummenharjussa kävi 271 000 messuvierasta. Se on edelleen lyömätön ennätys, kakkosena taitaa olla vielä vanhemmat messut vuonna 1996 Ylöjärvellä, jossa kävi 262 000 messuvierasta. Tuusulan jälkimmäisten asuntomessujen jälkeen 200 000 messuvieraan raja on rikottu vain kerran, vuonna 2002 Kotkassa.

Mikä siivitti Tuusulan vuoden 2000 asuntomessut ylittämättömään ennätykseen? Sanoisin, että pääkaupunkiseudun läheisyys ja omakotivaltaisuus. Esimerkiksi viime vuoden asuntomessut Vantaan Kivistössä jäivät vaatimattomaan 138 756 kävijään, vaikka Kehärata aikataulutettiin valmistumaan parahiksi asuntomessuille ja messujen vetonaulaksi raahattiin 70-vuotias Douglas DC-3 -kone.

Kävijämääriin vaikuttaa siis sijainti ja sisältö mutta varmasti myös säät ja liikenneyhteydet. Messuilla käyminen voidaan tehdä helpoksi tai vaikeaksi yksityisautoilijoille mutta vain, jos tuleminen omalla autolla koetaan vaivattomaksi, yleisö vaivautuu paikalle. Säille emme voi myöskään mitään mutta erilaisiin säihin varautumiselle voimme.

Viime vuosina on jäänyt parit asuntomessut väliin mutta sitä ennen taisin itse käydä Tornion vuoden 1987 asuntomessuista lähtien yhtä poikkeusta lukuunottamatta kaikki. Tosin koin sen jo osittain ammattivelvollisuudeksi, olinhan asuntorakentajalla töissä 1988-2009.

Avainsanat: asuntomessut, Tuusula, rakentaminen, pientalo


Kommentit

7.4.2016 23:19  Kari Koskinen

Lahelanrinteessä järjestettiin siis Suomen ensimmäiset asuntomessut. Aluetta pidettiin silloin varsin edelläkävijänä ja Tuusulan ehdottomana vetonaulana.

Nyt lähes 50 vuotta myöhemmin alue on rapautunut. Ympäröivä luonto on hoitamatonta, osin jopa ryteikköä. Kadut ja kävelytiet ovat paikoin hyvin huonossa kunnossa. Sadevesiviemäröinnin puuttuessa isot hoitamattomat ojat luovat nuhjuisen tunteen.

Kun Rykmentinpuistoa nostatellaan Tuusulan uudeksi helmeksi, niin samalla voitaisiin valmistautua viettämään Lahelanrinteen 50- vuotisjuhlia. Alue tulisi ?päivittää? hyvään ja esittelykelpoiseen tilaan, kohentaa ympäröivä luonto ja puistoalueet sekä samalla kertoa monia hienoja tarinoita, miten ihmiset ovat viihtyneet täällä koko tämän ajan. Täällä nimittäin asuu vieläkin joukko alkuperäisiä asukkaita.

Uskon, että monet alueen asukkaat, kansalaisjärjestöt kuin myös Suomen Asuntomessutkin lähtisivät projektiin innolla mukaan. Nyt vain tarvitaan myös Tuusulan kunnan päättäjiltä hyvää asennetta tunnistaa ja tunnustaa Tuusulan keskusta-alueen ?puutarhakylien? erinomaisuus uusien projektien ohella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini