Kesä tuli!

Share |

Keskiviikko 5.8.2015 - Reino Myllymäki


Kesä tuli, vihdoinkin. Jos ei olisi tullut, olisimme voineet todeta sen olleen perjantaina ja lauantaina 3.-4.7. Vähän samaan tapaan kuin sanonnassa "Suomessa kesä on lyhyt ja vähäluminen. Tänä vuonna se sattui tiistaiksi".

Kalenterikesä toki alkoi suvivirsien siivittämänä 1.6. ja terminen kesä alkoi jo aikaisemmin, tänä vuonna 19.5. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli 10 asteen. Tuo ei riitä useimmille suomalaisille kesäksi ja kaiken lisäksi tuo "keskilämpötila pysyvästi yli 10 asteen" on ollut aika ajoin tiukassa, kun yölämpötila on laskenut alas eikä päivälämpötilakaan ole ollut 15 astetta kummoisempi.

Itse olen sanonut, että normaaliin kesäkuuhun kuuluu kaksi ja heinäkuuhunkin yksi huono viikko. Viime vuonna ne sattuivat juhannukseen ja sen jälkeisiin viikkoihin, mikä sopi sanomisiini hyvin. Tänä vuonna tuo yksi huono viikko heinäkuussa ei ole riittänyt mihinkään. Huonoja viikkoja on ollut kai neljä.

Sanotaan, että sade herättää luonnon. Vettä onkin tullut niin paljon, että jos siitä ei luonto herää, se kuolee sukupuuttoon. Viileä ja sateinen kesä on ollut hyväksi monille kasveille. Luonto ja puutarhat rehottavat.

Kesä tuli uudelleen samalla, kun monien kesälomat olivat ohitse. Säässä on jonkinlainen monimutkainen takaisinkytkentä, sillä siinä on selvä, joskin heikko ja epävarma, regressio keskiarvoa kohden. Sateinen ja kylmä alkukesä petaa paikkaa kuivalle ja lämpimälle loppukesälle, muutoin on tulossa uusi ennätys. Ruletissa tuollaista takaisinkytkentää ei ole mutta säässä sellainen saattaa olla.

Nautitaan kesästä silloin, kun se sattuu Suomeen!

Avainsanat: sää, vuodenajat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini